Kripto paralar nasıl alınılır ve satılır? Kripto para nedir?

KRİPTO PARA NEDİR?

Kriptografik protokoller sayesinde son derece karmaşık kod sistemleriyle şifrelenen dijital para birimine Kriptopara denir.

Geçmiş tarihi 1980 yıllarına dayanan kriptopara çalışmaları ilk defa dönemin önde gelen kriptografi uzmanları tarafından değerlendirilip ele alınmıştır. Bilgisayar bilimcisi David Chaum bu alanda ilk araştırma ve geliştirme hamlesiyle Ecash ve Digicash projeleriyle meydana gelmiştir. 1990’lı yıllarda üstüne çalışılan birkaç projenin hemen ardından 2008 senesinde ”merkezsiz kriptopara” kavramı Bitcoin ile hayatımıza girmiştir.

31 Ekim 2008 tarihinde Bitcoin ile ilgili tüm teknik bilgilerin ele alındığı White paper dökümanı, Satoshi Nakamoto imzası ile yayımlanmıştır. O tarihten bu yana pek çok ünlü isim, kendisinin Satoshi Nakamoto olduğunu söylemiş; hatta bu kişinin bir yapay zeka olabileceği bile ortaya sürülmüştür. Bazı kişiler ise böyle bir sistemin tek bir kişi işe tasarlanmasının mümkün olmayacağını ve Satoshi Nakamoto’nun bir yazılımcı ekibi olduğu öne sürülmüştür. Halen günümüzde Satoshi kim sorusu cevap bulamamıştır.

Kripto Para ve Geleneksel Para Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Kriptopara birimlerini geleneksel bankacılık ve ödeme sistemlerinden ayıran birden çok özellik mevcuttur. Bunların başında merkezsizlik ilkesi gelmektedir. Kriptopara birimleri ülke, lider, kişi veya kuruluş tarafından yönetilmemekle beraber kontrol hiçbir otorite ve merkezi güç tarafından sağlanamaz. Bu nedenle kriptoparalara yazılım dışı müdahele söz konusu olmamakta. Manipülatif veya spekülatif eylemlerde söz konusu değidlir.

Alışılagelmiş finans sisteminde bireyler birbirlerine para transferi yapabilmek için aracı kurumdan güven bağlayıcılarına ihtiyaç duymaktadır. Bu aracı kurum sahip olduğu teknolojiye bağlı olarak paranızın hızlı bir şekilde transfer edilmesini sağlarken güven ortamını tahsis ederek problemlerin önüne geçmeye çalışır. Kriptoparalar ise transfer esnasında hiç bir aracı veyahut kuruma ihtiyaç duymaz. Para doğrudan dijital cüzdanlar arasında aktarılır. Bu sürecin gerçkleşmesinde rolü geçen teknolojinin adı Blockchain’dir

Kriptopara Nasıl Alınır?

Kriptoparalara sahip olmak için bilinen en yaygın yollardan biri alım-satım platformları kullanmaktır. İtibari olan para birimini yatırarak karşılığında kripto para elde edebileceğiniz ve kriptoparalar arasında da alım-satım yapabileceğiniz uygulamalar mevcuttur.

Alım satım platformlarının yanında kriptopara sahibi bir arkadaşınızdan kendi cüzdanınıza transfer yapmasını isteyebilirsiniz. Kriptopara birimleri doğrudan cüzdanlar arasında aktarılması nedeniyle kısa sürede kripto para sahibi olmak mümkün hale gelir.

Ayrıca güçlü donanımlara sahip bilgisayarlar ile madencilik yaparak kripto paralara sahip olmanız mümkündü. Donanımınız karmaşık matematiksel işlemleri çözerek karşılığında bir miktar kripto para ile ödüllendirilirsiniz. Bu yöntem aynı zamanda ilk kriptopara birimi olan Bitcoin’inde üretim şeklidir.

Hizmet veya varlık satıyorsanız, ürün ve servislerinizi Bitcoin’in yanında diğer kripto paralar karşılığında satabilir ve bu sayede kripto para elde edebilirsiniz. Kriptopara kabul eden işletmelerin sayısı arttıkça dünyada kriptopara işlemlerinin sayısı durmadan artacak ve kriptopara yaygınlaşacaktır.

En Aktif Kripto Para Birimleri Neler?

Dünyanın ilk merkezsiz kripto para birimi Bitcoin, üretildiği günden bu yana açık ara en çok kullanılan kriptopara birimi konumunda yerini almaktadır.

Kriptopara endüstrisinin ”2.00” versiyonu olarak sunduğu teknolojilerle sektörü tüm dünyadaki geliştiricilere açarak inivasyon sağlayan Ethereum ise ikincilik konumunu korumayı başarmıştır. Akıllı sözleşmeler ve merkezsiz uygulamalar ile önde gelen protokollerle donatılmış ETH ağı. endüstirinin sürekli olarak ileri gitmesinin ve gelişmesi için gereken altyapının sağlanması için çok önemli bir rol oynamıştır. Bitcoin ve Ethereum gibi ismi sıkça duyulan kirptopara birimlerine nispeten daha yeni, küçük, ve sabit olan kriptoparalar (stablecoin) ise kriptopara piyasalarında işlem yaparken karşılaşılan pek çok soruna çözüm olmuştur. Örneğin milyarlarca dolarlık piyasa hacimlerine sahip TrueUSD ve Tether, Dolar’a sabitlenmiş kripto paralardır.

Kripto Para Nasıl Üretilir?

Kriptopara üretimi en yaygın şekilde madencilik ismi verilen bir süreç sonrası meydana gelmektedir. Madenciliğin en temel anlamı, güçlü bir donanım ile ve ilgili yazılımın çalıştırılmasıyla karmaşık matematik işlemlerinin çözülerek karşılığında verilen ödülün kriptopara olmasıdır.

Madencilik yapanlar kriptopara endüstrisinin bel kemiği denilebilir. Yaptıkları işlem endüstrinin yeryüzünde değil, direkt olarak yer altındaki Blockchain teknolojisiyle ilişkilidir. Madencilerin çözdüğü problemler aslında ağda gerçekleşen tüm işlemlerin onaylanma sürecidir.

Kripto Para Nereden Alınır?

Kriptopara alım ve satımı, dünya gelenlinde kriptopara alım satım platformları sayesinde gerçekleştirilebilmektedir. Kayıt işleminizden hemen sonra Türk Lirası veya Kriptopara yatırarak alım satım yapabilmeniz mümkündür

Kriptopara alacağınız platformu seçerken dikkat etmeniz gerek unsurlar şunlardır; İşlem ücretleri ve işlem hacmi, sunduğu çiftler ve Türk Lirası’na dönüştürme imkanları gibi detaylar dikkat etmeniz gereken unsurlar içindedir. Bazı platformlarda kurumsal ve büyük yatırımcılara avantaj sunulurken platformların önemli bölümünde bireysel kullanıcılar ön planda tutulmaktadır.

Kriptopara Piyasası Nedir?
Kriptopara piyasası, sacıtı ve alıcıları buluşturan finansal bir alandır. 2017 yılında günlük işlem gacminin 800 milyar Dolar’ın üzerine çıktığı bu alanda kullanıcılar paralarına değer katma amacıyla alım satım yapmakta. Başlangıç aşamalarında çoğunlukla kriptopara madencilerinin yer aldığı piyasa önce diğer kullanıcılar ve hemen ardından kurumsal yatırımcılar dahil olarak sektörün devasa bir ekosistem haline gelmesini sağlamıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

[US] Please disable AdBlocker and refresh the page!

[TR] Lütfen AdBlocker’ı kapat ve sayfayı yenile!